“Regeringen ratar kunskap om arbetslivet”

I Dagens Arena kräver jag en nystart av den arbetslivsforskning
som första Reinfeldtregeringen lade i träda:

Regeringen har satt arbetslivsforskningen på undantag.
Trots krav från riksdagen råder tystnad från regeringen.

“Regeringen bör tillsätta en utredning om hur arbetslivsforskningen kan samlas och stärkas …
Regeringens forskningspolitik säkerställer inte att det bedrivs tillräcklig forskning om arbetslivet.”

Så sant om det är sagt. Det var riksdagen som den 20 mars i år gav regeringen detta uppdrag. Det är hög tid. Sju år har gått sedan den första regeringen Reinfeldt brådstörtat och på oklara grunder stängde Arbetslivsinstitutet.
[…]

Tyngdpunkten i en ny arbetslivsforskning, och det som särskilt försummas i dag, bör vara att bidra till och undersöka förutsättningar för effektiva och kvalitativa arbeten (kvalifikationer, inflytande, hälsa, miljö). Den väsentligaste förutsättningen är hur arbete och företag organiseras.

Innovationsupphandling är ett sätt för stat och kommuner att beställa produkter och tjänster, inte från lagerhyllan utan sådant som inte finns och som kräver forskning och utveckling. Så används statens beställarkraft till förnyelse i ekonomin. Detta är intressant även i arbetslivet.

Genom EU stöds nu projekt med arbetsplatsbaserad innovation, där kunnande och engagemang i arbetet bidrar till nya processer och produkter. I en arbetslivsinriktad innovationsupphandling kan nya hälsobringande sätt organisera och leda verksamheter efterfrågas.

Inte mycket har hörts från regeringen om det uppdrag den fått från riksdagen att samla och stärka arbetslivsforskningen. Att omedelbart tillsätta en kvalificerad utredning vore enkelt sätt för regeringen att visa att den tar på allvar både riksdagen och de problem som arbetslivets drastiska omvandling genererar.

Läs hela artikeln på Dagens Arena, här
Där kan man också gärna dela och kommentera!

En omarbetad version av artikeln publicerades av Arbetarbladet i Gävle med rubriken
Arbetslivsforskning och riksdagen   och sammalunda i Piteå-tidningen och Folkbladet (Norrköping)

“Den för tio år sedan blomstrande, internationellt ledande svenska arbetslivsforskningen är i dag försvagad – den ligger i träda, men det är inte för sent för nystart, kunskapen lever utspridd i landet.”

2 svar på ”“Regeringen ratar kunskap om arbetslivet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen