Granskning & Respons om Arbete & välfärd

Tidskriften Arbetsmarknad & arbetsliv nr 1/2020 har en sektion ”Granskning-Respons” (eller Review symposium) om Arbete & välfärd. Fyra recensioner och ett svar från bokens redaktör.

Arbetsmarknad & Arbetsliv

Allt om boken finns via denna LÄNK.

Fyra granskningar & en respons

– Sven Hort
– Carin Håkansta
– Töres Theorell
– Barbara Czarniawska
Respons av Åke Sandberg

 

Här är några fragment ur recensionerna. Jag begränsar mig till det som sägs om “det hela”. För  kommentarer till bokens olika kapitel hänvisas till recensionerna.

Sven Hort
“Triaden arbetslivs-, välfärds- och kvinno-, numera genusforskning utgör stommen i den nya ”grundbok” med titeln Arbete och välfärd vilken sociologen Åke Sandberg har redigerat under medverkan av en bredare skara samhällsforskare.  … Den är gedigen med genomgående välskrivna bidrag och rik på viktiga kunskaper om dagens svenska arbetsliv. … En god bok har det blivit om historiens kontinuitet och nuets obevekliga händanfärd.”

Carin Håkansta
“Knappt trettio forskare har, under redaktionell ledning av Åke Sandberg, skrivit en imponerande och tung (i båda bemärkelserna) bok: 547 sidor indelade i tre delar och 24 kapitel. … Texterna är välredigerade och välskrivna av en rad duktiga forskare. … Flera av kapitlen kommer att fungera utmärkt som kurs- och referenslitteratur för studenter såväl som forskare. … Sammanfattningsvis har Sandberg och hans medförfattare skrivit en mycket bra bok.”

Töres Theorell
“Detta är en fantastiskt bra bok. Det är min förhoppning att alla ekonomi- och sociologistudenter kommer att läsa den. … Hur kan vi få politiker med ansvar för arbetsliv och arbetsmarknad att ta del av all den här kunskapen och också använda den? … Författarna har verkligen ansträngt sig att ge en nyanserad bild av den komplicerade samhällsutvecklingen under senare år. … Man måste gratulera Åke Sandberg till att han lyckats så väl med att redigera (och delvis skriva) denna bok!”

Barbara Czarniawska
“Läsandet av «Arbete & välfärd» ger inte bara kunskap utan även material för vidare reflektion. För mig var boken en slags encyklopedi i vilken jag kunde gå runt och hitta det som var relevant just utifrån mina intressen. Jag tror att så blir det för de flesta läsarna. Studenterna kan få vägledning av sina lärare. Det som bör påpekas är bokens perfekta balans mellan historiska kapitel (utan historien kan man inte förstå nutiden) och kapitel som handlar om fenomen som är typiska för arbetet och välfärden i Sverige nu.”
                                       * * *
Respons från bokens redaktör
Tack för värdefulla och ofta positiva kommentarer! Boken kommer till användning i flera utbildningar som nämns i recensionerna. Därutöver i program för personal- och arbetsliv, arbetsliv och hälsa vid KI osv. Vi menar att arbetspsykologi kan vinna på att ha med vår boks bredare samhällsvetenskapliga ansats. Och att dess betoning av demokrati och kvalitet i arbetslivet är ett komplement i utbildningar i företagsekonomi.
Det finns nu en studiehandledning med kapitelsammanfattningar, diskussionsfrågor och förslag till vidare läsning. Den kan laddas ner på förlagets hemsida.
Boken bygger i hög grad på forskning om arbetslivet. Dess historia presenteras, konsekvenserna av det senaste dryga decenniets nedrustning diskuteras och farhågor för framtiden ventileras. Till slutsatserna hör behovet av en ny samlad finansiär för både probleminriktad och nyfikenhetsstyrd arbetslivsforskning, liksom av nya institutioner för arbetslivsforskning vid universiteten (som annars har centra för det allra mesta). Med sådana förutsättningar kan angelägen arbetslivsforskning i Sverige ånyo bli världsledande, och böcker som denna skrivas.
.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen