Jag har uppdaterat min sida om det nya nationella centret om arbetsmiljö. Den 8 september kom tillkännagivandet att regeringen beslutat inrätta en myndighet för arbetsmiljökunskap i Gävle. Den ska svara för bl.a. utvärdering av regeringens politik och kunskapsförmedling till arbetslivet, men också internationellt forskningssamarbete och kunskap om företagshälsovård. Jag kommenterar kort och preliminärt. Glädjande är att regeringen nu verkar lägga större vikt vid arbetsplatsernas kunskapsbehov än man kunde förmoda att döma av utredningen (SOU) om centret.
För oss arbetslivsforskare är det ett glädjande beslut. Utvärdering och kunskapsförmedling kan ses som steg 1. Ett nödvändigt steg 2 är resurser till att skapa flervetenskapliga centra för arbetslivsforskning runt om på flera universitet. Särskilt samhällsvetenskaplig och arbetsorganisatorisk forskning är eftersatt ända sedan nedläggningen av Arbetslivsinstitutet.
Också den 8 september hade jag en artikel i Arbetet om just begränsningar i utredningen på temat “Snäv kunskapssyn i utredning om nationellt arbetsmiljöcentrum” Förstås skriven före regeringens beslut, men håller fortsatt.
Samtidigt har jag uppdaterad min bloggpost “Framtidens arbetsliv och forskning“, om SOU-n om centret och om vår bok På jakt efter framtidens arbete.