Artikel i Dagens Arena 31 mars 2015
Att låta aktiebolag driva verksamheter är att säga: Vinsten först. En kraftfullare och tydligare styrning är svår att tänka sig. Vinstdrift och New Public Management hänger ihop, skriver forskaren Åke Sandberg.
Det finns de som säger att vinstdrivna skolor inte alls sätter vinst i första rummet.
Att det är oförskämt att hävda att driftsformen har betydelse. Att vinstdrivna friskolor, på samma sätt som idéburna och kommunala, främst tar ansvar för elever och samhälle med kvalitet som ledstjärna. Och så kan det vara i en del fall. Kanske främst i små, entreprenörsdrivna med en särskild pedagogisk idé.
Men exemplen på att vinsten går först är många.
Det senaste är Dagens Nyheters granskning av naturbruksgymnasierna. Naturbrukslinjen är den inriktning som ger skolorna mest betalt per elev. Anledningen är att dyra maskiner, som skogsavverkingsmaskiner kan behövas i utbildningen.
Naturbruksgymnasierna får 230 000 kronor per elev – att jämföra med samhälls- och ekonomiinriktade skolor som får knappt 80 000 per elev. En guldgruva för åtta av tio av de undersökta fristående naturbruksgymnasierna – 16 av 20 skolor har tricksat med reglerna och plockat ut hela det statliga bidraget, men inte investerat i de dyra maskiner som motiverar den höga ersättningen.
I stället för skogsbruksinriktning har friskolorna utbildat för sådant som hunddagis och äventyrsturism.
Bara fyra av 20 friskolor har den kostsamma skogsmaskinförarutbildningen, jämfört med kommunala skolor där 17 av 20 ger denna dyra utbildning.
De 16 vinstdrivna ”skogsskolorna” bryter inte mot lagen. Det finns kryphål – och de utnyttjas. Det skulle inte skett om skolorna hade haft elevernas och samhällets bästa för ögonen. Men de har vinst för ögonen. Och det ska aktiebolag ha, enligt lag. Så det är inte förvånande.
Mer förvånande är att vinstdrivna skolor tillåts fortsätta på detta sätt. Det är klart att samhället kan försöka täppa till alla nyfunna kryphål, men sannolikheten är stor att de vinstdrivna hittar nya. För att rätta till felstyrningen växer den kostsamma kontrollsprialen och byråkratin.
Därför är det bra att vinster i välfärden nu utreds.
För det finns en lösning för stat och kommun: Att inte välja primärt vinstdrivna utförare, utan utförare vars primära mål är kvalitet och ansvar. Det är att göra rätt från början.
Att säga att vanliga aktiebolag skall driva en verksamhet är att säga: Vinsten först. En kraftfullare och tydligare styrning är svår att tänka sig.
Bestämmer man sig ändå för att bibehålla vinstdrivna bolag i välfärden blir det en stor och grannlaga uppgift att forma ett smart regelverk som styr in vinstdriften i riktning mot kvalitet och likvärdighet utan att bli så omfattande och detaljerat att syftet att öka mångfald och nytänkande vänds i sin motsats. Det är genuint svårt.
New Public Management, NPM, är en samling idéer om styrning av offentlig verksamhet och där är marknadsorientering en del. Managementmetoder från privat industri med målstyrning och utvärdering mot vinst eller andra enkelt mätbara mål, en annan. Det är dock svårt att formulera enkelt mätbara mål på välfärdskvalitet, exempelvis bra och likvärdig skola, så vinststrävan tenderar ta överhanden. (Stycket är tillagt 12:30 15-04-01)
På så sätt hänger två viktiga pågående utredningar om välfärdens organisering nära samman. Utredningen om Vinster i välfärden samt om Styrning efter NPMbör knytas ihop.
Åke Sandberg, organisationsforskare, civilekonom och sociolog
Arena idé har publicerat rapporten Värden i välfärden. Om organisering och styrning efter NPM.